Обожаван от публиката Трансформърс: Ерата на изчезването“ беше най-касовият филм за

...
Обожаван от публиката Трансформърс: Ерата на изчезването“ беше най-касовият филм за
Коментари Харесай

Как се избягва плащането на данъци от развлекателния бизнес в САЩ

Обожаван от публиката „ Трансформърс: Ерата на изгубването “ беше най-касовият филм за 2014 година, спечелвайки 1,1 милиарда $, от които повече от три четвърти идват от чужбина. Paramount Pictures на ViacomCBS, виновна за разпространяването на кино лентата, в действителност е икономисала огромна част от тези доходи, като даде интернационалните лицензи посредством комплицирана тактика, предопределена да заобикаля заплащането на налози в Съединени американски щати. Това демонстрират резултатите от изследване, оповестено от Центъра за проучвания на мултинационални корпорации, група с нестопанска цел, финансирана частично от холандското министерство на външните работи, написа " Ню Йорк Таймс ".

Според отчета, ViacomCBS, медиен колос, който се появи след сливането на Viacom и CBS през 2019 година, употребява същата тактика за всички свои развлекателни действия. Така от 2002 година насам ViacomCBS и неговите прародители, Viacom и CBS, заобикалят да заплащат 3,96 милиарда щатски $ на Министерството на финансите на Съединени американски щати посредством система, която включва дъщерни сдружения в Барбадос, Бахамите, Люксембург, Холандия и Англия, предава.

По този метод огромна част от приходите от 30 000 милиона $, генерирани от авторски права отвън Съединени американски щати, импортирани от филмовите и телевизионни франчайзи на компанията, като „ Спондж Боб “, „ Стар Трек “ и „ Мисия: Невъзможно “, не са били обект към американския корпоративен налог.

Изследването на данъчната конструкция на ViacomCBS излезе на бял свят седмици откакто американският президент Джо Байдън предложи най-малък налог от 15% върху задграничните облаги за американски компании - усилие, ориентирано към попречване на конкуренцията сред страните посредством понижаване на данъчните им ставки. Предложената закрепена ставка е част от по-обширен проект за преразглеждане на данъчния кодекс, който би нараснал корпоративния налог в Съединени американски щати на 28% от 21% през днешния ден.

Изследователският център на мултинационалните компании обосновава фокуса си върху ViacomCBS, защото компанията е основала поредност от холандски дъщерни сдружения, известни като компании " пощенски кутии ", с цел да събират огромни суми от телевизионни доходи.

Лицензиите или приходите от възнаграждения постоянно са били забележителна част от бизнеса за медийни компании, представляващи към 24% от годишните продажби от 2018 година Тези компании в този момент се движат от стрийминг и сравнително нови бизнес интервенции, с които губят пари, до момента в който се пробват да привлекат възможно максимален брой клиенти по света.

За разлика от фирмите, които създават физически артикули, медийните компании могат да се възползват от нематериалния темперамент на своите артикули. Преместването на лицензионните права на " Спондж Боб " от една страна в друга е просто бюрократичен въпрос. Данъчните съглашения на ViacomCBS, които са законни, се възползват от разликите в данъчните кодове в другите страни. Доходът, който може да се смята за облагаем в Съединени американски щати, да вземем за пример, е свободен от такива налози в Холандия.

В опит да се конкурират с други европейски страни холандските данъчни управляващи предложиха удобни рамки на мултинационалните компании, позволявайки на някои компании да заплащат налози единствено на 0,8% от приходите от даване на права за интернационално разпространяване. С други думи, за всеки $, който Viacom е събрал в чужбина за блокбъстър като " Трансформърс ", евентуално по-малко от стотинка е била обложена с корпоративен налог, съгласно изследването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР